Hög skaderisk i elitfotboll

En ny studie vid Linköpings universitet visar att kvinnliga fotbollsspelare löper högre risk än manliga spelare att drabbas av allvarliga korsbandsskador.

Det är i ett samarbete med UEFA, Europeiska fotbollförbundet, som Linköpings universitet tittat på skaderisken hos fotbollspelare i Europa. Och studien bekräftar att skaderisken i modern toppfotboll är väldigt hög, framför allt under matchsituationer. En förklaring är att spelet förändrats under årens lopp, säger doktoranden Markus Waldén som gjort studien.

– Det är en väldigt hög intensitet och mycket fart i dagens fotboll, mer än vad det var för kanske 10-20 år sedan.

Hos manliga spelare är det vanligast med lårskador idag. Tidigare var det fotledsvrickningar men genom forskning har man nu kunskap om hur man ska förebygga den typen av skador.

– Många klubbar är nog väl medvetna om hur man ska skydda sig mot vrickade fotleder men kunskapen kanske inte är riktigt lika stor vad gäller bristningar i lårmuskulaturen, säger Markus Waldén.

Fler kvinnor får korsbandsskador
Studien visar också att kvinnliga fotbollsspelare löper högre risk än manliga att drabbas av korsbandsskador. I damallsvenskan var det två till tre gånger vanligare att kvinnor drabbades av skador i korsbandet jämfört med de manliga kollegorna i allsvenskan. Orsaken till varför det är så är fortfarande oklar men att män och kvinnor har olika kroppsbyggnad kan vara en förklaring.

– Kvinnor kanske är lite mer överrörliga, har en annan vinkel på benet med ett bredare bäcken. Sedan diskuterar man om det är några hormonella faktorer också där menscykeln hos kvinnor kan spela in. Att man är olika känslig för skador i olika faser av menscykeln. Men det är egentligen ingen som vet svaret på det.

En främre korsbandsskada är en allvarlig skada och kan leda till frånvaro i sex till nio månader. Men många kommer tillbaka till spel, säger Markus Waldén.

– För några år sedan när operationsmetoderna inte var lika moderna var det många som fick sluta när man fick en främre korsbandsskada, men det verkar vara lite fler som kommer tillbaks till fotbollsspel idag.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista