Klippkort för trafikförseelser tydliggör reglerna tror landshövding

Östergötlands landshövding, Björn Eriksson, som också är ordförande för trafikorganisationen NTF vill införa ett så kallat klippkort för trafikförseelser.

Systemet med klippkort innebär att man får en markering i körkortsregistret när man brutit mot trafikreglerna och efter ett antal klipp förlorar man sitt körkort. Björn Eriksson tror att klippkortet skulle tydliggöra reglerna för när man blir av med körkortet.

– Jag tror att människor upplever det väldigt oklart när man förlorar och inte förlorar körkortet. Får man det här tydligt så att den där småfifflaren förr eller senare åker dit om man inte slutar fiffla respektive att den som gör en tavla och sedan tar sig i kragen och säger det ska inte hända igen, det stämmer med folks rättsmedvetande.

Modellen används redan i Danmark och fungerar enligt Björn Eriksson bra. Men det krävs en kombination av flera åtgärder.

– Danskarna säger till oss att det är en kombination. Det krävs vettiga hastighetsgränser, en ordentlig övervakning och sedan kommer klippkortet. Då har du helheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".