Arkivbild

Gripen-plan störtade i Norrbotten

Ett Jas Gripen-plan störtade under torsdagseftermiddagen vid Vidsels flygplats i Norrbotten. Piloten klarade sig utan allvarliga skador.

Flygräddningscentralen fick larmet klockan 15.42 från flygledartornet. Larmet kom efter att personalen i flygledartornet hört en smäll. Piloten tvingades skjuta ut sig med fallskärm och personalen såg piloten hänga i fallskärmen. Planet, som tillhörde F21 i Luleå, kraschade i närheten av flygfältet.

Piloten återfanns av den lokala räddningstjänsten strax före klockan 16, uppger flygräddningscentralen. Enligt Sara Burlage, informatör på F21, klarade sig piloten utan allvarliga skador.

– Vi är naturligtvis lättade att piloten har klarat sig. Nu ska en haveriutredning starta, vi kommer delta i utredningsarbetet med all information vi kan, säger Heidi Wendt, på Saabs informationsavdelning.

Gripenplan har kraschat tidigare och det här är den femte olyckan som sker med ett Jasplan.

– Givetvis är det allvarligt men det är ju så när man håller på med flygplan, sådana här saker kan ju hända, säger Heidi Wendt.   

Jasplanet deltog i en stor flygluftvärnsövning, kallad Focus, som genomförs med 600 värnpliktiga från Luftvärnsregementet i Halmstad tillsammans med Norrbottens flygflottilj i Luleå.

FAKTA: Gripen-krascher

Torsdagens Gripenhaveri är det tredje för Flygvapnet. Det första inträffade 20 september 1999 över Vänern. Piloten klarade sig och plockades upp ur sin räddningsflotte av en helikopter. Det andra totalhaveriet ägde rum den 1 juni 2005 över Hanöbukten. Även då överlevde piloten genom att skjuta ut sig.

Innan Gripen var operativt kraschade två plan under utvecklingsfasen, ett i Linköping 1989 och ett över Långholmen i Stockholm 1993.

Fakta: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista