Christer Setterdahl på Tekniska verken fick många frågor från oroliga Fornåsabor

Boende oroliga inför naturgasutvinning

Igår informerade Tekniska verken boende i Fornåsa i Motala kommun om hur företaget tänkt sig att ta upp den naturgas som man vill borra efter i området.

Men Fornåsaborna var långt ifrån övertygade om att projektet är säkert.

- Jag känner stor oro just på grund av vattnet, vi har egen grävd brunn, säger Ulrika Dylén som var en de som besökte mötet.

Många av de cirka 30 ortsbor i Fornåsa som samlats för att lyssna på Tekniska verkens chef för affärs- och teknikutveckling, Christer Setterdahl, var skeptiska till företagets naturgasplaner.

Största oron är att vattnet ska påverkas av borrningarna men också att jord och skogsbruk i området ska få stryka på foten när ledningar och gasbrunnar sätts upp.

Oklart om markägarnas rättigheter
Tekniska verken har ännu inte fått tillstånd att borra efter gas i Fornåsa. Deas ansökningar behandlas av länsstyrelsen och myndigheten Bergsstaten.

Tekniska vekren skulle informera och helst också övertyga de boende om  att Naturgasutvinningen är säker. Men en del av frågorna som kom upp kunde Setterdahl och Tekniska verken inte ge något svar till Fornåsaborna. Till exempel undrade markägare vilken rätt de har till sin egen mark om företaget väl får tillstånd att ta upp gasen.

- Där lovade jag att vi skulle återkomma och skicka ut skriftliga svar. Där får vi bättra på vår kunskap, säger Christer Setterdahl.

Ruben Hultberg som har mark i området som Tekniska verken vill borra i var inte alls nöjd med svaren han fick på mötet utan vill ha försäkringar om att de får hjälp om något händer med dricksvattnet.

- De ska ta sitt fulla ansvar om de ställer till något elände.

Lovar ersätta eller åtgärda
Han tror inte att Tekniska verken kommer att ta ansvaret som han efterlyser men Christer Setterdahl lovade igår att företaget ska ersätta eventuella skador.

- Självklart ska de boende här bli skadeslösa, antingen kan man göra en ekonomisk uppgörelse eller så åtgärdar vi skadan.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista