Helge (v): Minskat stöd är Ohlys fel

Vänsterpartiet gjorde ett dåligt val och stödet har fortsatt att sjunka i opinionsundersökningarna efter valet. I den senaste undersökningen hamnar partiet farligt nära 4-procentsspärren.

Partiets kräftgång är partielderan Lars Ohlys fel, säger Lotta Helge gruppledare för vänsterpartiet i landstinget i Östergötland.

Han har ju synts väldigt lite utåt men min uppfattning är att han även internt synts väldigt lite, säger Helge.

Hon tycker att situationen med ett dåligt val och svikande stöd i opinionsmätningarna är allvarlig även om det är tre och ett halvt år till nästa val.

- Jag tycker att valrörelsen egentligen började direkt efter förra valet, hur gör vi för att komma tillbaka. Då är det här inte alls roliga siffror att läsa.

Inte politiken som är fel
Missnöjet med den borgeliga alliansregeringen har gett socialdemokraterna vind i seglen i opinionsmätningarna. Partiet fick i Sifos aprilmätning 44 procent av rösterna. Nästan tio procent mer än i valet i september förra året.

Men vänsterpartiet har inte haft samma framgång hos väljarna som oppositionsparti. Jämfört med Sifos föregående mätning har partiet tappat nästan två procentenheter under april.

Lotta Helge anser inte att det är partiets politik det är fel på. Hon menar att vänsterpartiet centralt nu måste satsa mer på att synas i medierna och delta i den politiska debatten. Det hänger framför allt på partiledaren Lars Ohly.

Måsta vända
Skulle inte opinionssiffrorna vända uppåt, anser Lotta Helge att partiet måste fundera på om Lars Ohly kan sitta kvar som partiledare.

- Hur vi än vänder och vrider så är ju den främsta företrädaren väldigt viktigt. Då måste vi nog fundera på hur vi ska lägga upp strategin för vi måste ju synas på riksplanet.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista