Ohlys splittrar länets vänsterpartister

Vänsterpartiets gruppledare i landstinget, Lotta Helge, får inget stöd för sitt krav på att Lars Ohly borde avgå som partiledare om inte partiets opinionssiffror vänder.

Det är vänsterpartiets östgötske riksdagsledamot Torbjörn Björlund som anser att Lotta Helge drar lite för stora växlar. Enligt den senaste opinionsmätningen ligger vänsterpartiet nära riksdagsspärren på fyra procent, men Torbjörn Björlund är inte orolig.

– Det är sådant som går upp och ner. Jag tror definitivt att Lasse är rätt person och leda det både internt och utåt. När vi får tillfälle att synas så syns han ju, så att jag känner ingen oro för det.

Lotta Helge har tidigare sagt till Sveriges Radio Östergötland att hon anser att partiet måste överväga att byta ut Lars Ohly om de dåliga opinionssiffrorna håller i sig även nästa år. Hon tycker att partiet och ledaren inte syns vare sig i den offentliga debatten eller internt i partiet och att det avspeglar sig i opinionsmätningarna.

Dåliga siffror beror inte på Ohly
Torbjörn Björlund håller med om att partiet inte får utrymme i media men det är inte Ohlys fel säger han. Björlund menar att det hänger samman med att vänsterpartiet är ett litet parti som blir överröstat av de större partierna, till exempel socialdemokraterna. För Björlund är det bara i valen som förtroendet för partiledare och partiet räknas. Och han säger att Lotta Helge är ganska ensam om att ifrågasätta Ohlys partiledarskap.

– Just nu så tror jag hon inte har så mycket stöd i det hon säger, i alla fall när det gäller Lasse.

Läs också:

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".