Gas i Fornåsa är fossil

Det är helt klart att det är fossil gas som Tekniska verken vill utvinna ur berggrunden i Fornåsa. Det säger Bertil Allard som är professor i miljökemi vid Örebro universitet.

Tidigare har det spekulerats i om gasen nybildas och Tekniska verken har velat ta prover för att se hur gammal gasen är. Men nu säger professor Bert Allard, som tagits in som expert av Tekniska veken, att gasen som bildats i det gamla alunskifferbältet som löper längs västra delen av länet är fossil gas.

– Skiffrarna bildades för 500-550 miljoner år sedan och fick då sitt kolinnehåll. Så det här är mycket gammalt kol som är ursprunget till både oljefraktioner och gasfraktioner vi ser idag. Det är fossil gas.

Gasen är fossil
Tekniska verken har haft problem med att förklara hur man miljömässigt skall kunna försvara att använda fossilgas som spär på växthuseffekten. De har sagt att de tror att gasen nybildas och därför borde betraktas som förnyelsebar, men enligt Bert Allard är den fossil och om det sker någon nybildning så tar den mycket lång tid.

– Det kan ske en nedbrytning som gör att det kanske bildas gasformliga fraktioner undan för undan i mycket långsam takt.

Förbränna eller inte?
Frågan om det är miljömässigt försvarbart eller inte att förbränna den fossila metangasen är komplicerad då gasen ändå läcker ut i atmosfären ur de sprickor som finns i berggrunden, om än i mycket långsamt tempo. Men eftersom metan enligt Bert Allard är en 25 gånger starkare växthusgas än koldioxid och metanen omvandlas till just koldioxid vid förbränning så tycker han själv att det är bättre att förbränna den.

– Det är ju bättre att vi eldar upp den men å andra sidan eldar vi upp den så är det ju nu vi gör detta. Och väntar vi så tar det mycket lång tid inann det läcker ut så det går ändå inte riktigt att jämföra.

Läs mer:

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista