Linköpingsforskare har gjort framsteg i allergiforskningen

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en upptäckt som kan förhindra astma och hösnuva.

Barn som har eksem och som ligger i riskzonen att drabbas av allergier kan skyddas från att senare i livet få astma och hösnuva. En ny studie gjord på Linköpings universitet visar att ett tillskott av godartade mjölksyrebakterier kan hjälpa barnen.

– Vi tycker att det är väldigt spännande eftersom det skulle kunna innebära att man kan förebygga sjukdomar som astma och hösnuva i framtiden, säger Thomas Abrahamsson som är doktorand vid Linköpings universitet.

Viktigt steg i allergiforskningen
Forskargruppen har utvärderat om uppkomst av allergi kan förebyggas med den probiotiska bakterien lactobacillus reuteri, som är en godartad bakterieform. Undersökningen som genomfördes på barnklinikerna i Jönköping, Motala och Norrköping omfattade 188 barn.

Allergiproblemet är, enligt Thomas Abrahamsson, stort i både Sverige och övriga västvärlden och den här studien är ett viktigt steg i allergiforskningen.

– För allergiforskningen är det här ett stort fynd tycker vi. Det kan innebära i framtiden att vi hittar metoder till att förebygga utvecklingen av allergier.

Anton Frank
anton.frank@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista