Ohly sitter kvar

Lars Ohly har inga planer på att avgå som partiledare även om de dåliga opinionssiffrorna för vänsterpartiet skulle hålla i sig.

Tidigare har Sveriges Radio Östergötland rapporterat om att vänsterpartiets gruppledare i Östgötalandstinget, Lotta Helge, anser att partiet måste fundera på om Lars Ohly kan sitta kvar om partiet fortsätter att tappa i väljarundersökningar. Men Lars Ohly har inga planer på att ompröva sin ställning som partiledare före nästa riksdagsval och kritiken från Lotta Helge ser han positivt på.

– Väldigt bra tycker jag. Jag pratade med henne direkt och den diskussion som förs om hur partiet ska bli bättre på att föra ut vår politik den är helt nödvändig. Jag känner inte någon som helst problem med att fortsätta den diskussionen med Lotta Helge eller med andra, säger Lars Ohly.

Lars Ohly har under dagen försäkrat sig om att Lotta Helges åsikter inte har någon bredare förankring hos partikamraterna i Östergötland. Men han håller med Lotta Helge om att partiet har blivit alltför osynligt sedan valet.

– Det är helt sant. Vi har hamnat i en medieskugga och vi måste kunna tänka nytt för att bryta den.

Gammal strid orsak till minskat väljarstöd
Den främsta förklaringen till att vänsterpartiet gjorde ett dåligt val och närmar sig riksdagsspärren på fyra procent finner Lars Ohly i att partiet fortfarande förknippas med den strid som utbröt i partiet för några år sedan. Då uppstod en konflikt mellan de så kallade förnyarna och de som ville kalla sig kommunister, bland annat Lars Ohly själv.

– Vi har gjort möjligt för våra motståndare att tala om vänsterpartiet som ett traditionalistiskt eller dogmatiskt parti trots att det inte stämmer med verkligheten. Den föreställningen måste vi göra upp med och det är bara vi själva som kan göra det.

Läs också:


Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista