Angreppen av granbarkborren värre än vad experterna trott

Granbarkborrarna är mer utbredda i de östgötska skogarna än vad experterna tidigare trott. Det visar den första veckans flygning med helikopter som skogsstyrelsen har gjort för att inventera skadorna efter stormen Per.

- När man varit uppe i luften och sett att det här finns i hela landskapet, då blir man faktiskt lite orolig, säger Mattias Sparf skogsvårdskonsulent på skogsstyrelsen i Linköping samtidigt som han studerar nytagna fotografier från sin resa över länet.

Bilderna visar träd som angripits av granbarkborren, en skadeinsekt som dödar träden och gör att virket bara går att använda för eldning.

- Blir det en varm sommar då kan det bli illa, säger Sparf.

Det är framför allt i skogarna runt om Kisa som angreppen är större än vad skogsstyrelsen tidigare kände till. Om några veckor ska resultatet vara klart och skickas till skogsägarna för att dom ska hinna med att få undan stormfällda träd och avverkat virke.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista