Handikappförening kritisk mot bilfritt centrum

Politikerna vill stänga av de centrala delarna för biltrafik under sommaren och ta bort parkeringsplatser på Hagatorget.

Marie Bager föreningens ordförande anser att det försämrar möjligheterna för äldre och handikappade att på egen hand ta sig till affärer och banker.

– Varje gång man tar bort eller minskar parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning tar man ett aktivt beslut om att personer som har rörelsehinder inte behöver vara ute och försöka fungera i ett normalt liv så långt det är möjligt säger Marie Bager.

Trafikplan ska förbättra biltrafiken
Sedan flera år tillbaka jobbar kommunpolitikerna i Söderköping med en trafikplan i syfte att hitta en långsiktig lösning för biltrafiken på vägarna i kommunen.

En del av planen handlar om biltrafiken i centrum och de befintliga parkeringsplatserna där.
En orsak är de bilister som tar en genväg genom centrum för att slippa köer och alla trafikljus längs E:22.
En annan orsak är klagomålen från boende i området över bilavgaser, buller och busåkningar.

Dyrare för kommunen
Men att stänga av en del gator i centrum för biltrafik kommer betyder att många gamla och handikappade får det svårt att ta sig till Hagatorget säger Marie Bager.

–Varje indragning av tex parkeringsplatser eller möjligheter att ta oss ut själva gör det också dyrare för kommunen för det innebär att vi använder färdtjänst i större utsträckning enligt Bager.

Centrumtrafiken har nu skapat oenighet inom alliansen i Söderköping.
Östen Johansson (c ) vice ordförande i tekniska utskottet
är emot förslaget och säger att om man förändrar trafiken på den ena gatan får det konsekvenser på smågatorna bredvid.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista