Utvecklingsplan ska rädda Skäggetorps centrum

I Skäggetorps centrum i Linköping är många företagare oroliga för vad som ska hända när Systembolaget flyttar i höst.

För att möta problemen har fastighetsförvaltaren nu anlitat ett konsultföretag. 

Många av butiksägarna i Skäggetorps centrum räknar med att förlora kunder i och med Systembolagets flytt. Eddy Mejbodi äger Skäggetorps Möbler och han har redan bestämt sig för att flytta från Skäggetorps centrum.

- Jag märker att många av våra kunder som kommer in har varit inne på systemet och säger att, oj jag har inte sett den här butiken förut. Det är tack vare Systembolaget som de hittar hit.

Konsult ska utveckla
Konsultföretaget Center Management Sweden AB har tidigare moderniserat köpcentrumet i centrala Mjölby och har även uppdrag i Motala. Nu har bolaget anlitats av fastighetsförvaltaren Graflunds och uppdraget är att utveckla Skäggetorps centrum.

Bland företagarna i Skäggetorp finns en stor oro inför vad som ska hända när Systembolaget flyttar i höst. Flera säger att de räknar med att mista åtminstone en tredjedel av sin omsättning och minst en har redan bestämt sig för att flytta.

Tomas Olsson, butikschef på Willys i Skäggetorp hoppas dock mycket på utvecklingsplanen för centrumet som ska presenteras i sommar.

- Jag vet inte vad de har för planer. Det kan ju vara så att det kommer hit nya hyresgäster som drar. Så man ska inte se allt nattsvart.

Taxi istället för promenad
Att ett köpcentrum står och faller med sitt Systembolag tror han är fel.

- Då hade väl inte Tornby funnits.

Det är till Tornbyområdet som Systembolaget ska flytta Skäggetorpsbutiken. Man flytta från ett område med 8 300 invånare till ett där ett fåtal bor, men där det finns desto fler affärer och stormarknader, bland annat ICA Maxi.

Inga Andersson har bott 31 år i Skäggetorp. Hon befarar att hon måste ta taxi för att handla mat framöver.

- Jag åker till Maxi med färdtjänsten. Hit kan jag gå. Det är ungefär lagom för mig och jag behöver promenaden säger min sköterska.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista