Lars Leijonborg meddelade idag att han inte ställer upp till omval på landsmötet i höst. Skolminister Jan Björklund pekas ut som tänkbar efterträdare

Leijonborg avgår i höst

Uppdaterad 12:03

Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg avgår vid partiets landsmöte i september.

 

Enligt ett pressmeddelande från folkpartiet har Leijonborg meddelat partiets valberedning att han inte kandiderar till omval.

Valberedningens ordförande Lennart Olsson blev tagen på sängen av beskedet från Leijonborg. Han hade inte informerats i förväg om partiledarens beslut att inte kandidera för återval.

-Detta är ett helt nytt läge. Jag måste få tag på Leijonborg för att få höra hans bevekelsegrunder, säger Olsson.

Förvånade folkpartister i Norrköping
Ordförande för folkpartiet i Norrköping Matthias Sundin är förvånad över beskedet att Lars Leijonborg inte ställer upp till omval som partiledare.

Men han tycker att det är bra att han avgår nu så att partiet har tid på sig att etablera en ny partiledare inför nästa val.

- Det finns en stor samtsämmighet om att vi ska ha en ny partiledare till nästa val, säger Sundin.

Björklund och Malmström favoriter
Norrköpingsfolkpartisernas favorit att ta över efter Leijonborg är nuvarande skolministern Jan Björklund.

Jan Björklund är också en tänkbar efterträdare för Linnea Darell ordförande i omsorgsnämnden i Linköping och före detta riksdagsledamot. Men Darells förstaval är inte Björklund utan EU-ministern Cecilia Malmström.

- På två år kan hon skaffa sig mer erfraenhet än vad hon har idag lagom till nästa valrörelse, säger Darell.

Annars hade hon gärna sett att Leijonborg satt kvar ytterligare två år till nästa landsmöte för att partiet skulle kunna hitta en lämplig ersättare.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs också:
Mer information följer.

Fakta: Leijonborgs politiska karriär

Lars Leijonborg, född 1949, valdes i 20-årsåldern till ordförande för folkpartiets ungdomsförbund (FPU). Efter två år på posten tog han studieuppehåll för att slutföra sina socionomstudier. I slutet av 1970-talet tog hans politiska karriär i folkpartiet fart igen:
1978 - chef för riksdagskansliet
1980 - partisekreterare
1985 - riksdagsman
1990 - andre vice ordförande i partiet
1991 - gruppledare i riksdagen
1997 - partiledare
Källa: Folkpartiet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista