Lars Leijonborg avgår som partiledare för folkpartiet. Fler folkpartister vill nu se skolminister Jan Björklund som ny partiledare

Fransson (fp): En oundviklig process

Gruppledaren för folkpartiet i Motala Kjell Fransson är förvånad över att Lars Leijonborg besked om att han avgår som partiledare kommer redan nu. Däremot är han inte förvånad över att han avgår.

- Det var en oundviklig process, säger Fransson till SR Östergötland

I dag kom beskedet att länsförbundet i Stockholms län inte vill att Leijonborg sitter kvar som partiledare efter hösten landsmöte.

- Jag trodde nog att processen skulle fortgå lite längre tid. Jag tror att det var länsförbundet i Stockholms besked igår som blev avgörande för det är ett väldigt tungt förbund, säger Fransson.

Hann inte diskutera
Folkpartiet i Motala hann inte ta ställning till Leijonborgs ställning som partiledare. De skulle ha diskuterat saken på ett möte på torsdag.

- Jag tror nog att det skulle blivit en hel del röster även där att det var dags för Leijonborg att avgå på landsmötet i höst.

Fransson tycker att det är bra att Leijonborg avgår. Dataintrångsskandalen och kraven på att han ska lämna posten har tagit för stor del av debatten.

- Den här frågan lever hela tiden både inom och utom folkpartiet och den överskuggar allt för mycket andra skapolitiska frågor.

Så du är nöjd med att han avgår?

Nöjd och nöjd, det var en oundviklig process tror jag.

Någon klar kandidat att efterträda Leijonborg har inte Kjell Fransson. Men han kan tänka sig skolministern Jan Björklund eller EU-ministern Cecilia Malmström.

- Ett tredje namn som jag tycker att man bör fundera kring är Helena Odenljung i Göteborg som är oppositionsråd där just nu.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista