Nya grannen välkomnar Systembolaget

Coop Forum på Tornbyområdet i LInköping blir närmsta granne med Systembolaget i höst. Butiken i Skäggetorps centrum flyttar ut till Tornby.

Det är inte första gången Coop blir granne med systemet. På flera andra orter, bland annat i Norrköping har Coops stormarknad fått en systembolagsbutik intill sig när det byggts nytt.

Systembolaget drar kunder till de butiker som ligger i närheten och många är de affärsidkare som vill ha systemet som granne. På många håll har det alltså blivit Coop som dragit det längsta strået, senast nu i Linköping. Men att det skulle vara frågan om något planlagt samarbete mellan Systebolaget och Copp förnekas bestämt.

- Klart att vi vill ha goda grannar men att det skulle finnas någon koppling mellan Coop Forums och Systembolaget på det sättet det kan jag inte på något vis tänka mig, säger Kenneth Nilsson som är stormaknadschef på Tornby i Linköping.

Välkomnar systemet som granne
Även Coops informationschef Magnus Frisk dementerar påståendet om ett samarbete.

- Vi är ett självständigt företag som ska jobba för det bästa för oss och alla som vill handla hos oss. På det viset välkomnar jag Systembolaget som granne men jag har respekt för att de som bor i Skäggetorp tycker att det är dåligt att Systembolaget flyttar därifrån.

Vi har tidigare rapporterat om att flera butiker kommer att flytta från Skäggetorps centrum när Systembolaget försvinner senare i år. Det som händer i Skäggetorp är en utveckling som drabbar många svenska centrum från 50-talet, anser Magnus Frisk.

- Man kan kalla det en strukturomvandling som sker i hela vår bransch.

Så Skäggetorps centrum har ingen framtid?
- Jo, det tror jag absolut att det har. Skäggetorp är en stor stadsdel. Jag tror att det kommer att finnas bra möjligheter där. Däremot kommer det att finnas mindre centrum och butiker på landsbygden där det även i fortsättningen kommer att ske en viss utslagning, säger Magnus Frisk.

Delar med sig av lokalerna
I Tornby är det full fart kring ombyggnaden för att Systembolagsbutiken ska få plats i den lokal som stått tom en tid vägg i vägg med Coops stormarknad. Coop har fått släppa till en bit av sina domäner.

- De behövde ha ett par hundra kvadratmeter som Ikano frågade om vi kunde släppa och det gick vi med på, säger Kenneth Nilsson.

Att få Systembolaget som granne är en viktig fråga förr Coop Forum i Tornby.

- Det är en stor fråga så till vida att vi vill ha nära kollegor bredvid oss så att marknadsplatsen blir intressant.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista