1 av 2
Darell vill ha Malmström
2 av 2
Sundin vill ha Björklund

Malmström eller Björklund delar fp

Frågan om vem som ska ta över partiledarskapet efter Lars Leijonborg, som idag meddelade att han avgår som partiledare, delar folkpartisterna i Östergötland.

Cecilia Malmström, EU-minister och skolministern Jan Björklund är de namn som flest förespråkar.

För min del är förstahandsvalet Cecilia Malmström och andrahandsvalet är Jan Björklund. Båda är ju mycket goda socialliberaler, säger Linnea Darell ordförande för omsorgsnämnden i Linköping.

Den uppfattningen delar även Kjell Fransson, gruppledare för folkpartiet i Motala, som anser att Malmström bättre representerar den socialliberala falangen än Jan Björklund.

Sveriges skickligaste politiker
Norrköpings ordförande Mattias Sundin vill däremot hellre se Björklund på partiledarposten i höst.

- Det skulle bli otroligt bra med vem det än blir av dem. Men Jan Björklund är som jag ser det Sveriges skickligaste politiker.

Möte på fredag
På fredag träffas länsförbundets styrelse i Östergötland för att ta ställning till vem som blir förbundets kandidat till landsmötet i höst. Ordföranden Karin granbom vill inte välja mellan skolministern och EU-minsitern. Hon kan även tänka sig en kandidat som står utanför regeringen.

- Det är klart att sitter man inte i regeringen kan det bli något tydligare vad folkpartiets position är eftersom. En regeringsföreträdare får ju många gånger tala för hela regeringen men sen finns det säkert många fördelar med att ha en partiledare som sitter i regeringen också.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".