Hårdare tag mot skuldsatta klubbar

Norrköpings kommun skärper nu kraven på de idrottsföreningar som riskerar nya skulder till kommunen.

Idag har flera av Norrköpings stora klubbar även stora skulder till kommunen. Nu väntar kärvare tider för dem.

Kommunen tänker nämligen kräva tillbaka varenda krona genom avbetalningsplaner.

- Omdelbart när en förening får en skuld i fortsättningen så ska man överenskomma med kommunens fastighetsenhet om hur den skulden ska regleras, säger Olle Hagberg ekonom på kultur- och fritidskontoret.

Skyldiga tre miljoner kronor
Vita Hästen, Sylvia, Sleipner och Borgia är de klubbar som sedan en längre tid haft ett svårt ekonomiskt läge. Bara till kommunen är de skyldiga nästan tre miljoner kronor ihop.

Nu kräver alltså kommunen en plan för hur skulderna ska betalas tillbaka och det är inte bara kommunen som vill se att klubbarna har en ekonomi i balans.

- När det gäller Sylvia så har ju Fotbollförbundet ganska höga krav, högre än vad vi har, säger Olle Hagberg.

Tigga pengar, inget för Hästen
IK Sleipner gick för för en tid sedan ut med ett öppet brev och vädjade om stöd från supportrar och medlemmar. För Vita Hästen, som har en skuld på drygt en miljon kronor är det inget alternativ, säger klubbens ordförande Jan-Erik Ohlin. Vita Hästen har i två år försökt att spara in på allt som går för att bli av med sina skulder och det har påverkat klubbens elitsatsning.

- Under de här två åren har vi varit väldigt sparsamma när det gäller dyrare investeringar. Men vi inser ju här i föreningen att vi inte kan vara på den här nivån om det ska vara så här. Vi har ju en ambition att vi ska avancera åtminstone en nivå i seriesystemet, säger Jan-Erik Ohlin.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista