En stol tom i Norrköping fullmäktige

Den politiske vilden i Norrköpings kommunfullmäktige Kjell Askekrona lämnar sin post.

Den tomma stolen innebär att vänstermajoriteten lättare kan genomdriva sin politik.

Kjell Askekrona fick sin plats i fullmäktige genom att skriva sitt eget namn på Sverigedemokraternas valsedel. Efter valet stod det klart att Sverigedemokraterna fick två mandat och eftersom det bara fanns ett namn på listan fick Askekrona posten efter att ytterligare en person som fått en personröst tackat nej till posten.

Mandatfördelningen i Norrköping efter valet gjorde att sverigedemokraternas två mandat gav partiet en vågmästarroll. Om de röstade ihop med alliansen och SPI skulle de kunna fälla majoriteten med s, v och mp. Efter Askekronas avhopp har majoriteten exakt hälften av de nu 84 rösterna och vid lika avgör ordförandens, socialdemokraten Irene Anderssons, röst.

- Det är olyckligt att en stol kommer att stå tom under tre och ett halvt år, säger kommunalrådet Mattias Ottosson.

Men Ottosson är ändå nöjd med att ovissheten med sverigedemokraterna som vågmästare i fullmäktige är borta.

- Invånarna i Norrköping har röstat för en vänstermajoritet och jag tror att Norrköping mår bra av stabiliteten som den nya situationen ger, säger Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista