Senestad: Gångavstånden tillräckligt små

Söderköpings kommuns planer på att stänga av delar av centrala staden för biltrafik under sommaren har fått kritik från handikapporganisationer som menar att det stänger ute funktionshindrade.

Men moderata kommunalrådet Anders Senestad tillbakavisar kritiken.

- Avstånden i centrala Söderköping är väldigt små, säger Senestad.

För att de gående ska kunna ta sig fram lättare vill kommunpolitikerna i Söderköping stänga av biltrafiken omkring Hagatorget under några sommarmånader.

Det innebär att flera parkeringsplatser, bland annat särskilda platser för handikappade kommer att försvinna. Neurologiskt handikappades lokalförening i Söderköping har kritiserat idåen som de menar skulle försvåra för gamla och handikappade att sig till centrala staden.

Affärsidkarna ut på gatorna
Att förbjuda trafiken runt Hagatorget medför inte någon större påverkan på tillgängligheten, enligt Senestad.

- Det är ju bara en liten del av den centrala staden som vi stänger av för genomfartstrafik. Det här handlar om att förbättra miljön i innerstaden, att ge möjlighet för affärsidkarna att komma ut på gatorna och göra det mer gåvänligt.

Ändå korta avstånd
Senestad håller med om att det kommer att försvinna några parkeringsplatser. Men i gengäld öppnar de nya parkeringar i närheten av biblioteket. Vistt blir det något längre att gå men det är försumbart, tycker Senestad.

- Om man jämför med Norrköping har man ungefär samma avstånd från spiralenparkeringen in till varuhusen som från vår centrala parkering in till innerstaden.

Samtidigt menar han att gatumiljön i centrum kommer att påverkas positiv även för de funktionshindrade och gamla.

- De handikappade kommer också att uppleva att det här är ett positivt försök att göra gatumiljön positiv för alla typer av trafikanter.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista