Minskad vinst för Saab

Saab redovisar en vinst för årets första kvartal på 380 miljoner kronor före skatt. Det är en minskning med drygt 150 miljoner jämfört med samma period förra året, men koncernchefen Åke Svensson är nöjd med resultatet:

- Det ligger i nivå med förrra årets resultat om man räknar bort reavinsten från försäljningen av dotterbolaget Saab Metech, sa han till TT på dagens presskonferens. 

Omsättningen uppgick till 4 917 miljoner kronor, jämfört med 4 311 miljoner kronor 2006 och orderingången ökade från 4 149 miljoner kronor förra året till 5 391 miljoner i år. 

Fortsatt satsning på Gripen
Saab räknar i år med en tillväxt på fem procent och på presskonferensen tidigare i dag sa Åke Svensson att han är särskilt nöjd med att regeringen i vårpropositionen avsatt drygt 4 miljarder för utvecklingen av Gripen.

- Det känns väldigt bra att regeringen så tydligt talat om att man vill fortsätta att satsa på Gripen. Den kommer att finnas kvar säkert 40 år till i den svenska försvarsmakten. 

Haveriet i Vidsel
Koncernchefen fick också frågor om haveriet i Vidsel i förra veckan som lett till att alla nyare Gripenplan tills vidare har flygförbud. 

- Jag kan naturligtvis inte spekulera i vad orsaken kan vara, sa Åke Svensson till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista