Företagarna: arbetslösa saknar rätt kompetens

Den goda konjunkturen håller i sig för småföretagen i Östergötland. Enligt den så kallade småföretagarbarometern som presenterades idag har orderingången och omsättning inte varit så här hög sen 1995.

En växande orderingång gör att behovet av personal ökat. Enligt Lars Holm, regionchef för företagarna i Östergötland är det många företag som behöver nyanställa. Problemet är att de som är arbetslösa inte har de kunskaper företagen efterfrågar:

- Under många har man ju felutbildat och undervärderat vikten av yrkeskunnande inom gymnasieskolan. Så folk till verkstadsindustrin och byggindustrin saknas, säger Lars Holm.

Går miste om 1000 jobb
Han säger också att situationen är allra värst inom byggbranchen, men att det förvisso inte är värre i Östergötland än någon annanstans i landet. 

- Vi ligger ju inte sämre till än riket i övrigt och företagare är ju duktiga på att hitta lösningar, men helt klart är att Östergötland missar 1000 jobb på grund av att det inte finns utbildad arbetskraft.

Frisörer och mediafolk
Skulden lägger Lars Holm på den tidigare regeringens utbildningspolitik som han inte har mycket till övers för:

- Det är ju försyndelser i den gamla utbildningspolitiken där man utbildat hälften till frisörer och hälften till mediafolk och så får de gå raka vägen till Komvux och utbilda sig en gång till innan de får jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista