Kommunen fixar färdtjänsten i Finspång

En tillfällig lösning på hur färdtjänsten i Finspång ska lösas efter den 1 juli är nu klar.
Nu blir det kommunen själv som får sköta körningarna eftersom rättsprocessen kring den nya upphandlingen inte är klar i kammarrätten.

Hans Lindberg är chef för samhällsbyggnadsavdelningen, och han tror att det blir dyrt för kommunen om inte tvisten avgörs snart.
– Det innebär en merkostnad eftersom vi måste hyra fordon och utrustning på ganska kort tid, så vi räknar med en att det kostar 1,2 miljoner under ett år, säger han.
Den tillfälliga lösningen innebär att Räddningstjänsten, som även idag har hand om en del av färdtjänsten, får fler områden att köra på.
Resenärerna kommer inte att beröras av förändringarna enligt Hans Lindberg, och han hoppas att processen i kammarrätten ska vara klar innan sommaren. Kommunen ska efter det börja om på nytt med upphandlingar.
– Vår utgångspunkt är att vi ska göra en ny upphandling, och om vi får som vi vill, innebär att vi kommer att ha en upphandlingsperiod.

Kunde ni gjort på nåt annat sätt för att slippa hamna i den här situationen?
–Vi skulle ha kunnat göra en egen lösning, men vår avsikt är ju att konkurrensutsätta och prova om vår egen organisation är konkurrenskraftig i jämförelse med marknaden.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista