Länets bästa företagsklimat finns i Ydre

Ydre är den kommun med bäst företagsklimat i länet enligt den årliga ranking som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv presenterar idag.

Ydre placerar sig på 63:e plats av landets 290 kommuner och klättrar därmed 46 platser jämfört med förra året. Per Fransson är kommunchef i Ydre och tror att lyftet beroro på gott samarbete.

– Ja, jag tror att det är samarbetet mellan den lokala näringslivsföreningen, Ydre näringsliv, och kommunen. Det här visar ju också att det går att ha ett bra företagsklimat i en glesbygds- och landsbygdskommun.

Bland östgötakommunerna gör Vadstena det största avancemanget. Kommunen klättrar 59 plaster och placerar sig på plats 197. Störst ras gör Kinda kommun som tappar 62 placeringar jämfört med 2006 och hamnar på plats 202. Motala placerar sig sämst i länet på plats 280. Det som får lågt betyg i Östergötland är, enligt Sofie Elmström som är biträdande regionchef vid Svenskt Näringsliv i Linköping, kommunens service och den kommunala konkurensen. Hon efterlyser därför bland annat fler företagsbesök från kommunernas tjänstemän.

– Låta tjänstemännen i alla kommuner göra väldigt mycket företagsbesök och få en serviceattityd från tjänstemännen i de östgötska kommunerna.

Vellinge i topp - Eda i botten
Bäst företagsklimat i landet har Vellinge enligt rankingen och det är fjärde gången som kommunen toppar listan. Eda kommun i Värmland rankas som den kommun som har det sämsta företagsklimatet i Sverige.

Rankingen baseras bland annat på enkätundersökningar där Svenskt Näringsliv tillfrågar minst 200 företagare i varje kommun om företagsklimatet i hemkommunen. Faktorer som tas upp i enkäten är till exempel allmänhetens och kommunpolitikernas attityder till företagande, kommunens service till företagande och kommunikationsmöjligheter.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se