Strejk i Söderköpingsföretag

Uppdaterad version 12:20
Företaget Elcenter i Söderköping är ett av de företag där det lagts strejkvarsel i den idag utökade konflikten mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarorganisationen. Strejken trädde i kraft klockan fem under måndagsmorgonen.

Över hela landet är det sammanlagt 29 mindre elföretag som tas ut i total strejk och om inte förhandlingsparterna, som ska träffas under dagen, kommer överens hotar Elektrikerförbundet med ytterligare strejkvarsel.

På Elcenter i Söderköping arbetar elva personer varav sex är fackligt organiserade.

– Jag är ju väldigt ledsen och besviken på att det har blivit så här för vi är ett välskött företag som aldrig har haft några problem med fack och våra anställda, säger företagets VD Carsten Carlsson.

Svårt att förstå
Han säger att hela personalstyrkan tycker att det är väldigt tråkigt att företaget dragits in i det här och de har svårt att förstå varför de har blivit uttagna.

– Vi är ett så pass litet företag så vi har svårt att förstå hur vi kan påverka den här konflikten.

Carsten Carlsson har frågat både facket och organisationen hur företagen valts ut och fått till svar att uttagningen skett slumpmässigt och att de blivit det enda företaget i Östergötland. Och strejken påverkar företaget som har fullt upp med jobb ända till april nästa år.

– Det försenar ju allting och även killarnas semester. De kommer inte få ut den sammanhängande semester som de har önskat, säger Carsten Carlsson som hoppas att parterna kommer överens under dagens möte.

Konflikten handlar främst om fackets krav på avgifter som ska betalas av arbetsgivarna och som ska gå till att granska att kollektivavtalets spelregler följs på arbetsplatserna.

Läs Ekots rapportering:

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se