Östgötatrafiken inför SMS-biljett

Från den första juni kommer Östgötatrafikens resenärer kunna köpa sin enkelbiljett via mobiltelefon och SMS men biljetterna blir dyrare än kontantbiljetterna.

Försäljningen av biljetter via mobiltelefonen är ett led i processen att få bort kontanter från bussar och spårvagnar.

– Vi vill få det lite säkrare för förarna genom att även erbjuda SMS-biljett, säger Sylvia Rydström som är informationschef på Östgötatrafiken.

Idag köps var sjätte biljett på Östgötatrafikens bussar, tåg och spårvagnar kontant, men den sista december nästa år ska kontanthanteringen vara helt borta för chaufförerna enligt en överenskommelse mellan facket och arbetsmiljöverket. SMS-biljett är ett steg i arbetet och i sommar testas också systemet med att låta resenärer köpa biljetter med hjälp av bankkort ombord på bussar i Motala och snart kommer man kunna ladda värdekort via Internet.

Tre kronor dyrare
Biljett via SMS finns sedan tidigare i bland annat Stockholm, Västra Götaland och Mälardalen. I Mälardalen som var först ut har 13 procent av kontantbiljetterna köpts via SMS. Det innebär att över en miljon kronor i kontanter inte längre hanteras på bussar i Örebro, Eskilstuna och Västerås. Men där liksom på övriga ställen där man infört systemet kostar SMS-biljetten mindre än en vanlig kontantbiljett. I Östergötland blir det dock tvärtom. Här blir biljett via mobilen tre kronor dyrare än kontantbiljetten. Något som, enligt Sylvia Rydström, beror på att Östgötatrafiken har en stor kostnad för tjänsten. Men hon tror att östgötarna kommer betala de extra kronorna för att köpa biljett med telefonen.

– Vi tror att det här kommer vara intressant för dem som står där utan biljett och inte har några kontanter. Det är väldigt vanligt idag framför allt bland ungdomar att man inte har småpengar på sig.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se