Oppositionen i Norrköping: sälj Idrottsparken till IFK

Låt IFK Norrköping köpa Idrottsparken för en krona. Det är det senaste förslaget på temat utförsäljningar från den borgerliga oppositionen. Förslaget röstades ner på kommunstyrelsens möte igår, men det betyder inte att de borgerliga partierna ger upp.

- Vi kommer att fortsätta driva frågan, säger Jörgen Rundgren (m). 

Förslaget, som igår röstades ner av majoriteten på kommunstyrelsens möte i Norrköping, går ut på att IFK Norrköping, eventuellt tillsammans med andra intressenter, köper Idrottsparken för en symbolisk summa.

Årligt bidrag på elva miljoner
De tomträtter som finns i Norrköpings Idrottsparks ägo, och som enligt oppositionen är värda mellan 15 och 20 miljoner, skulle ingå i köpet och kommunen skulle också bekosta en projektering av arenans ombyggnad. När försäljningen sedan är genomförd skulle kommunen betala ut ett årligt bidrag till klubben på 11 miljoner kronor per år.

- Kommunen skulle tjäna på att få en bättre fungerande idrottspark på samma sätt som kommunen har tjänat på att  Kolmårdens djurpark idag fungerar bättre efter att vi överlåtit den till annan ägare, säger oppositionsrådet Jörgen Rundgren. 

IFK tveksamt
Han säger också att han är medveten om att klubben idag är tveksam till ett övertagande, men hänvisar samtidigt till de diskussioner som förs om att klubben ska ta över driften av arenan:

-  I och med att man nu är inne på att ta över driften är steget inte så långt bort från att ta över hela driften.

Inom IFK Norrköping är man dock försiktig. Klubbdirektören Michael Andersson säger att han i nuläget inte vill kommentera det sent uppkomna förslaget:

- Det vi är positiva till är att det finns en majoritet för att vi ska få en ny arena. Det vill säga att parken ska rustas upp och det är det viktiga för oss.

Ger inte upp
Den borgerliga oppositionen har tidigare också föreslagit att kommunen ska sälja samtliga aktier i Louis De Geer. Även det förslaget röstades ner av majoriteten. Enligt Jörgen Rundgren kommer man dock inte att ge upp när det gäller försäljningen av Idrottsparken:

- Vi kommer att fortsätta driva den här frågan och låta den mogna hos både kommunen och klubben.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se
Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se