Klirr i kommunkassan ger inte större löneökningar

Kommunernas ekonomi går allt bättre och enligt Sveriges kommuner och landsting får Linköpings kommun ytterligare 50 miljoner kronor i skatteintäkter. Men pengarna kommer inte leda till större löneökningar för Kommunals medlemmar som just nu löneförhandlar.

– Det är ganska många behov som ska lösas under de kommande åren. Det handlar ju inte bara om att få ihop notan som ska räcka till både bra löner och till verksamhet för årets verksamhet utan där ska vi också kunna ta ansvar både gentemot de anställda och inte minst medborgarna under de kommande åren, säger Linköpings moderata kommunalråd Paul Lindvall.

Kommunal är landets största fackförbund med 27 000 medlemmar i Östergötland. I de förhandlingar som nu pågår vill Kommunal ha 1000 kronor mer i månaden, en löneökning med 5,5 procent. Men så sent som igår avbröts de centrala förhandlingarna. Paul Lindvall anser att en rimlig lönehöjning är tre till fyra procent men det ger inte ombudsmannen för Kommunal i Östergötland, Eva Fornefors, mycket för.

– Kommunals medlemmar har fått vänta och vänta och de har inte blivit prioriterade på oerhört många år. Nu när kommunerna går bra så vore det ju märkligt om det inte någon gång skulle synas för Kommunals medlemmar också.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se