Grattis SR Östergötland 30 år!

Den nionde maj 1977 startade Sveriges Radios lokala sändningar över Östergötland. Idag exakt 30 år senare lyssnar ungefär 100 000 östgötar på kanalen varje dag.

Idag firar vi med jubileumssändning från Stora torget i Linköping.

Landshövdingen Björn Eriksson hälsade alla östgötar och radiolyssnare välkomna till jubileumssändning från Stora torget i Linköping idag på förmiddagen. I dagens globala samhälle tycker han att lokalradion har sin givna plats.

- Vi vill höra det globala men vill ändå behålla våra lokala rötter och vad är då bättre än lokalradion, sa han i sitt hyllningstal.

- Jag tycker ni är jättebra, jag lyssnar så fort jag har tid, säger en radiolyssnare.

- Det händer ibland, nu blir det mest i MP3-format, radion har ju blivit modernare, säger en annan.

Dikter och nyheter i första sändningen
Idag finns ju radion inte bara i just radion, tekniken har utvecklats och radion med den. Men 1997 var podd-radio och Internet fortfarande långt borta. Till tonerna av ”Så grann står Östergyllen” på en elorgel kunde Kerstin Norén önska lyssnarna välkomna till SR Östergötlands första sändning den nionde maj 1977. På programmet då stod musik, nyheter och diktläsning. Målsättningen i lokalradions begynnelse var mycket ambitiös, berättar den första kanalchefen P-O Johansson. 

- Det var en stor händelse på den tiden, man får inte glömma bort att det var före den kommersiella radion och Tv:n. Det var fortfarande en monopolsituation.

I uppdraget de första åren stod det skrivet att det skulle finnas en lokalredaktion i varje kommun.

- Till och med i Ydre. Men det gick ju inte. Det gick annars bra de första åren, för då fick vi ju resurser allt eftersom, säger P-O Johansson.

Önskar mer lokala debatter
Idag bevakar radion journalister kommuner från redaktionerna i Norrköping och Linköping. Över 100 000 östgötar lyssnar på P4 varje dag. P-O Johansson är idag medieanalytiker. Han tror att lokalradion kommer att finnas kvar men han har ösnkemål om vad han vill höra mer av.

- Lokala debatter, djupgående analyser, kritisk granskning av kommuner och myndigheter. Och mycket, mycket enskilda människor som kommer till tals.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se