Barnskötare döms för olaga frihetsberövande

Uppdaterad version 15:00

En barnskötare i Linköping dömdes idag för olaga frihetsberövande. Kvinnan döms för att hon vid ett tillfälle i höstas stängt in en bråkig fyraåring i förskolans kuddrum.

När händelsen, som ledde fram till att den unga barnskötaren både förlorade sitt jobb och åtalades, utspelade sig hade hon bara jobbat på förskolan i något halvår.

Tillsammans med dagisets föreståndare hade hon den aktuella dagen hand om mellan 15 och 20 barn och bråket började när hon uppmanade några av dem att börja städa i lekrummet.

Spottade henne i ansiktet
I förhör har kvinnan berättat hur hon flera gånger ber den fyraårige pojken att hjälpa till och när han vägrar slutligen tar ifrån honom hans leksaker. Pojken blir då mycket upprörd och spottar henne bland annat i ansiktet.

Enligt barnskötaren beter han sig så aggressivt att de andra barnen blir rädda och hon väljer därför att lyfta in in honom i det intilliggande kuddrummet och stänga dörren.

Såg ingen annan lösning
I mellan tre och fem minuter får pojken vara ensam i rummet. Under tiden har hon kontakt med honom genom fönstret i dörren men det är först efter att föreståndaren sagt till en andra gång som hon öppnar.

Själv säger barnskötaren att hon i efterhand ångrar att hon stängde in honom, men att hon just då inte såg nån annan lösning.

Trots det döms hon alltså för olaga frihetsberövande, men eftersom händelsen ledde till att kvinnan förlorade sitt arbete väljer Linköpings tingsrätt att inte utdöma något straff.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se