Säkerhetsutbildning för mopedister

Mopedolyckor med dödligt utgång ökar. Förra året omkom 12 mopedister jämfört med 8 2005. Och ungdomar som buskör är ett stort problem i vissa bostadsområden.

Därför har NTF och några Linköpingsskolor anordnat en endagskurs i trafiksäkerhet.

Det är åttondeklassare på Nya Munken och Ekholmsskolan som fått sig en heldag mopedsäkerhet till lags.

I Takt med att antalet mopdister ökar stiger också antalet döda och skadade i trafiken. För att få köra EU-moped måste man, förutom att vara 15 år, tagit förarbevis. Men för att köra klass 2-mopeder finns det bara en åldersgräns som krav för att få köra.

Polis och försäkringsbolag
De enkla reglerna har gjort att många 15-åringar skaffar en moped utan att ha tillräckliga kunskaper i trafiksäkerhet. Så i veckan arrangerade trafiksäkerhetsföreningen NTF och de två skolorna i Linköping mopedutbildning för åttondeklassarna på Svistabanan.

- Dels pratar vi om risker i trafiken. Om vilka risker det finns med höga hastigheter om man är oskyddad på en moped. Vi pratar också om alkohol polisen pratar om lagar och regler och försäkringsbolagen talar om vad som gäller om man trimmar sin moppe och inte har en moped som är riktigt laglig, säger Cege Sjöström ordförande för NTF i Östergötland.

Stör i bostadsområden
Lars-Göran Nilseryd, yttre befäl för närpolisen, säger att unga mopedister blivit ett allt större problem, inte bara av säkerhetsskäl.

- Förra året var 50 procent av samtalen till närpolisen klagomål på hur mopeder framfördes i bostadsområdet. Busåkning man åker på cykelbana som man inte får åka på. Man åker på lekparken och kör sönder sandlådor och sånt där för yngre barn.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se