Företagsägare spårlöst försvunnen

Polisen i Norrköping försöker nu hitta ägaren till det Norrköpingsföretag som misstänks ligga bakom en omfattande kortbedrägerihärva.

– Ägaren är borta och han befinner sig förmodligen inte i landet längre, säger Evan Gustavsson som är chef på ekobedrägeriroteln i Norrköping.

Norrköpingsföretaget har specialiserat sig på att ta fram lösningar för kortbetalningar på restauranger, barer och nattklubbar i Norrköping, Stockholm och Göteborg. Men nu misstänker polisen att den 30-årige ägaren har läckt ut tusentals bankkunders kortnummer och att han tömt bolaget på pengar.

– Vi har hört delägare i det här bolaget, men ägaren är borta och befinner sig förmodligen inte i landet längre, säger Evan Gustavsson.

Länsade konton
En sammanställning av de drabbade bankkunder som fått sina konton länsade visade att flertalet har en sak gemensamt - de har besökt samma krogar eller restauranger och betalat sin nota med bankkort. Polisen misstänker att IT-företaget manipulerat betalningsanordningar hos restauranger och klubbar som anlitat företaget.

– Det är inte så många platser men ett par plaster finns i Norrköping där man har de här registren och där man då vet att kunder efter besök fått obehöriga uttag.

Evan Gustavsson vill inte säga vilka platser det handlar om men säger att apparaterna ska vara säkrade nu.

– Säkerheten ska vara uppgraderad men jag kan inte lämna några garantier att det är så.

Läs också:

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se