Linköping uppvaktar miljöministern i höghusärende

I Linköping driver nu kommunledningen frågan om ett höghus i innerstan till sin spets. Kommunen kommer att uppvakta miljöministern för att förmå regeringen att godkänna planerna.
Kommunalrådet socialdemokraten Lena Micko anser att plan- och bygglagen leder till att alltför många planärenden i kommunerna överklagas och det borde bekymra regeringen: -Det är ett mycket stort antal ärenden som ligger och väntar hos regeringen. Vi har hållit på den här frågan i tio års tid. Visst är överklaganden och yttranden en del av en demokratisk process, men någonstans måste man fundera över hur lång tid det får ta och hur mycket det får kosta. Det finns anledning för regeringen att se över detta, säger Lena Micko till Sveriges Radio Östergötland. Det är byggföretaget NCC som vill bygga ett höghus vid korsningen Drottningbron och Hamngatan i Linköping, enligt en detaljplan som kommunfullmäktige har godkänt. Huset har 14 våningar, varav 12 ligger över gatuplanet. Frågan har överklagats till regeringen och nyligen kom boverket med yttrande. Enligt det strider planen mot det så kallade riksintresset i Linköpings innerstad, vilket innebär att ingenting får vara högre än domkyrkan. Men Lena Micko anser att begreppet riksintresse får orimliga konsekvenser när de orörda älvarna i Norrland och Linköpings innerstad väger lika tungt: -Det kan ju inte innebära att man inte får röra någonting, eller att det ska se ut som det har gjort i flera hundra år. Vi måste ju se till att omvandla den här staden till en framtida stad, för kommande generationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".