Grönsaksprenumeration skonar klimatet

En av våra största klimatsynder är maten. Många matvaror fraktas över halva jorden och är dessutom besprutade med gifter. Men det går att köpa riktigt närproducerade grönsaker. Hos företaget Skördekassen i Mogata utanför Söderköping kan man prenummerera på ekologiska grönsaker.

Katarina Emilsson har drivit skördekassen i fem år. Och intresset är stort. Idag har hon 200 hushåll som prenummerarar på skördekassar under sommaren. Dessutom säljer hon en del av sin giftfria produkter till återförsäljare och restauranger. Varorna får man hämta på uthämtningsställen.
– Det är fjärde året vi har det här prenumerationnssystemet, och det har alltid varit fler intresserade än vi kan sälja, men för mig är kvaliteten jätteviktig, säger Katarina Emilsson.

Har ni möjlighet att expandera nu då?
– Det är väl inte mitt mål. Mitt mål är att må bra och att dom som kommer och hjälper mig här på odlingen. Vi expanderar bara lite varje år, så att vi kan hålla kvaliteten.

Ovanliga grönsaker
Kunderna får en kasse med olika innehåll varje vecka, beroende på vad som är moget för stunden.
– Jag har nästan alla svenska grönsaker som man kan hitta, berättar Katarina Emilsson. I år har vi satt 130 olika fröer.

Vad säger dom som köper kassarna om alla de här sorterna då, vet de hur man ska använda dem?

– Nä, jag har producerat ett recpthäfte, för de flesta har inte en aning om vad de ska göra med en del av sorterna.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se