Tippad spis fastighetsägarens ansvar

Tvisten kring vem som bär ansvaret för olyckan, där 6-åriga Annika i Norrköping brännskadades svårt efter att ha fått kokande vatten över sig när spisen i lägenheten tippade, ser nu ut att vara löst.

Nu erkänner nämligen fastighetsägarens försäkringsbolag att det är fastighetsägaren som bär ansvaret för att montera ett tippskydd på spisen. Bolaget utreder nu storleken på det skadestånd som familjen bör få.

Sexåring brännskadad
Försäkringsbolaget har gjort bedömningen att det föreligger ett ansvar för fastighetsägaren och dennes ansvarsförsäkring kommer då att tas i anspråk och där ligger frågan nu, säger Peter Sörman på Fastighetsägarna Öst som företräder hyresvärden i fallet.

Bara en månad efter att familjen Gustavsson flyttade in i ett hus i Norrköping var olyckan framme. Familjens 6-åriga dotter fick kokhett vatten över sig från en framåttippande spis när hon lekte i köket.

I flera månader kämpade familjen för att få ett skadestånd och ett erkännande från fastighetsägaren eftersom spisen inte var säkrad med ett tippskydd.

Har tagit för lång tid
Fastighetsägaren hänvisade till föräldrabalken och föräldraansvaret. Först när Hyresgästförenignen till slut drev fallet till tingsrättet började saker hände. Nu får de ett indirekt erkännande som säger att fastighetsägaren bär ansvaret. Men Hyresgästföreningen är inte helt nöjd med det.

- Vi tycker att det har tagit för lång tid. Dessutom har de under hela processen vägrat att erkänna sin skadeståndsskyldighet, säger Zeljko Kranjec.

Han tror inte att fastighetsägaren hade gett med sig om det inte varit så att familjen kontaktat Hyresgästföreningen.

- Jag tror inte att hyresvärden skulle medgivit skadeståndsansvar och inte heller vänt sig till sitt försäkringsbolag.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs också: