Kommunalråd kräver satsning på vägar och järnvägar

Ödeshögs kommunalråd kristdemokraten Magnus Oscarsson vill att regeringen ska ta pengar från utförsäljningen av statliga företag för finansiera nya väg- och järnvägar.

Istället för att bara betala av på statsskulden.

- Vi tror att det är väldigt viktigt att man får loss pengar och kan bygga de här vägarna som behövs säger Magnus Oscarsson.

I en debattartikel som Oscarsson skrivit tillsammans med andra kristdemokratiska kommunpolitiker i framför allt Småland, kräver han att regeringen avsätter pengar för bland annat Ostlänken och riksväg 50 istället för att minska statsskulden.

Satsa på infrastrukturen
När banverket och vägverket presenterade sina långtidsplaner för investeringar i nya järnvägar och vägar fick de östgötska politikerna sig en ordentlig kalldusch.
Vare sig snabbspårsjärnvägen Ostlänken eller riksväg 50 och E22:an fanns med bland dom projekt som dom vill satsa på.

Men nu tycker alltså bland annat kristdemokraten Magnus Oscarsson att regeringen kan använda en del av dom 200 miljarder kronor som staten räknar med att få in på utförsäljning av statliga företag, till satsningar på infrastrukturen.

20-40 miljarder kronor anser dom bör gå till den eftersatta vägar och nya järnvägssträckor.

Stöd för kravet i Linköping
Kravet får också stöd av en annan kristdemokrat i Linköping kommunalrådet Jan Willy Andersson som tycker att det är helt rätt när det finns så stora behov.

Även dom andra partierna i den borgeliga fyrklövern som styr i residensstaden, håller med alliansbrodern Jan Willy.
Maria Gillberg, ersättare för centern i kommunstyrelsen håller med om att det finns många projekt i länet som är viktiga att få pengar till.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se