Populär cykelsport - problem för kommunen

Så kallad dirtbiking har blivit en fluga bland ungdomar i Motala. Men nu ska de gropar och gupp som ungdomarna byggt för att köra cykel över tas bort. Det har kommunens tekniska förvaltning beslutat.

Sporten dirtbike har blivit populär i Motala. För att kunna utöva sporten har ungdomar byggt egna hopp och gropar för cyklar men på kommunen är man orolig över att allmänheten ska komma till skada på de hemmabyggda banorna. Därför ska de hinder som ungdomarna byggt tas bort. Men ungdomar i Motala tror inte att det kommer hjälpa.

– De kommer byggas upp.

– Jag tror alla kommer att börja bygga upp dem igen fast det kommer bli värre tror jag.

Höga hinder
Emil Karlsson, Benjmin Bohlin och John Andersson gillar att köra dirtbike. Cyklarna påminner om mountain bike-cyklar men de kör över ganska stora hinder som kan vara mer än en meter höga. Men Emil, Benjamin och John tror inte att risken är stor för att vanliga cyklister av misstag kommer in på banorna och skadar sig.

– De ligger ju inte direkt bara på en gräsmatta. Det brukar ju oftast ligga lite inne i skogen som inte folk direkt cyklar på.

Kommunen har annan uppfattning
Men på kommunen är man av en annan åsikt och enligt trafikingenjör har det inträffat ett par tillbud.

– Det har hänt ett par tillbud. När det då sker på kommunal mark och vi har kunskap om det här då måste vi försöka flytta dem till ställen där de inte gör lika mycket skada för andra.

Eller så tar kommunen bort hindren helt men man kommer inte leta efter banor säger Fredrik Nilsson utan man röjer undan de banor som man får reda på och som finns på kommunens mark. Ungdomar hänvisas istället till en dirtbana som byggts av en lokal cykelhandlare. Men den banan godkänns inte av alla.

– För små hopp tycker jag, jag vill ha större, säger en dirtbikeutövare.

Enligt trafikingenjör Fredrik Nilsson har kommunen svårt att ordna egna banor.

– Det är mycket juridik i det hela och det är svårt att bara skapa ställe rakt upp och ner, men vi får ju försöka uppmuntra föreningar och liknande att skapa mark för det här. Det finns ju ett ungdomsunderlag för att starta anläggningar.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se