Stora skillnader i körkortsbedömning

Vägverkets körkortsinspektörer bedömer inte personer som kör upp på ett enhetligt sätt. Det visar en granskning som Riksrevision gjort av Vägverkets förarprov.

– Det är ju en bedömning som görs av människor så en viss skillnad måste vi acceptera. Men det är klart att den siffran ska minska. Att man inte bedöms på ett enhetligt sätt är ett stort problem, säger Per-Olof Nilsson vid vägverkets förarenhet i Linköping.

Lättast i Örnsköldsvik och Umeå
Varje år kör nästan 110 000 personer upp för Vägverkets drygt 200 inspektörer. Enligt revisionens granskning var det lättast att få körkort genom trafikskola om man kör upp i Örnsköldsvik och Umeå. År 2005 godkändes hela 82 procent av aspiranterna där medan bara 69 procent klarade sig i Malmö och Farsta. I Linköping var siffran 77 procent.

Skillnader lokalt
Även inom samma kontor ökar skillnaderna mellan inspektörerna. 2005 skilde det 28 procent mellan olika inspektörers andel godkända körprov i Linköping. Men han säger att skillnaderna kommer att minska.

– Ja, det ser jag ju alla redan om jag tittar på de resultat som arbetet har givit under 2006 och så här långt under 2007.

Anton Frank
anton.frank@sr.se