Sif-varsel kan vara samhällsfarligt

Om en vecka kan landets samtliga bilprovningar vara stängda på grund av strejk. Men nu vill arbetsgivarorganisationen Almega att en nämnd ska avgöra om fackets varslade strejk kan innebära en samhällsfara.

Det är fackförbundet Sif som varslat 3 000 medlemmar på 220 arbetsplatser runt om i landet om strejk. Bland företagen finns Svensk Bilprovning och Alcontrol som gör miljö- och livsmedelsanalyser. Och nu vill Almega utreda om den varslade strejken kan komma att innebära en samhällsfara, det rapporterar nyhetsbyrån TT.

– De här företagen har uppgifter som är viktiga för samhället och det kan få konsekvenser om de inte kan bedriva sin verksamhet, säger Åsa Ramel, förbundsdirektör på Almega.

Bland annat menar Ramel att det kan innebära en samhällsfara om en del fordon, exempelvis ambulanser, inte besiktigas i tid. Almega vill därför att parternas skiljenämnd ska utreda om strejken kan medföra samhällsfara.

– Vi vill ha ett första möte på måndag, säger hon.

På Svensk Bilprovning har man tidigare sagt att flera bilägare riskerar att få körförbud om strejken bli av och de inte besiktigas i tid.