Östgötska miljöpartister vill vara kvar i EU

Länets miljöpartister har blivit mer positiva till EU. I en enkät som Sveriges Radio Östergötland har gjort, svarar över 50 % att Sverige ska vara kvar i unionen, trots att partiet i sitt program kräver ett utträde.

- Det är väl en konsekvens av att EU mer och mer är ett politiskt faktum, säger Björn Immerstrand, kommunpolitiker i Linköping och en av dem som skulle säga ja om det hölls en folkomröstning idag.

Svenskarna har fått en allt mer positiv inställning till EU. Det visar de senaste opinionsmätnignarna. Och det är stämningar som också påverkar miljöpartiet som just nu håller partikongress i Norrköping.

Fler för än emot
SR Östergötland frågade de förtroendevalda miljöpartistiska förtroendevalda om deras inställning till EU. 53 procent uppger att de tycker att Sverige ska vara kvar i EU. Bara 35 procent tycker att Sverige ska säga upp medlemskapet. Övriga förhåller sig avvaktande i frågan.

- Jag känner tyvärr att EU-motståndet börjar luckras upp lite svagt, säger Lars Wilzén från, språkrör för miljöpartiet i Östergötland.

Acceptera EU
Wilzén är en av dem som fortfarande vill att Sverige lämnar EU men att partiet är på väg att svänga i frågan har han märkt av.

- I diskussioner där EU kommer på tal så är det fler som lite resignerat säger att vi får acceptera EU och göra det bästa av det.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se