Dan Andersson-priset till Marcus Birro

Årets Dan Andersson-pris tilldelas författaren och SR-medarbetaren Marcus Birro.

Förutom äran får Birro 20 000 kronor.

Priset har delats ut av Dan Andersson-sällskapet sedan 1963.

Marcus Birro får priset med motiveringen:

”För att han med mörk kraft och stingande vrede, men även med känslighet och humor, använder ordet som vektyg i sin motståndskamp mot likriktning, oförståelse och kulturell förflackning. Han är en ung, självlärd språkkonstnär som idag med självklarhet går de stigar Dan Andersson en gång vandrade.”

- Jag blir väldigt stolt så klart. Det känns fantastiskt. Jag blev väldigt förvånad när de ringde förstod jag inte vad det handlade om riktig t först. Men sen förstod jag och då blev jag väldigt glad. Speciellt eftersom Dan Andersson har varit en förebild för mig genom åren, säger Marcus Birro till SR Östergötland.

Hur har Dan Andersson varit en förebild för dig?
- Framför allt genom sitt sätt att skriva och sitt sätt att vara. Hans kompromisslösa inställning till sitt skrivarkall och sitt författarskap. Han var ju en författare som inte riktigt accepterades i de fina kulturkretsarna, förr än han dog. Så hans bångstyriga inställning till sin konst och till litteraturen har varit en stor förebild för mig.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Du vet väl att du kan höra Marcus Birro i SR Östergötland. På torsdagar levererar han en krönika i Östergötland idag. På fredagkvällarna är han programledare för Karlavagnen i P4.