Eriksson: Miljöpartiet bör arbeta för att Sverige lämnar EU

Trots att allt färre miljöpartister stödjer linjen om att partiet ska verka för att Sverige säger upp sitt EU-medlemskap tycker språkröret Peter Eriksson att partiet ska fortsätta arbetet.

- Jag tycker vi ska göra det. Vi har det fortfarande i partiprogrammet och det ska ligga till grund för vårt arbete men jag håller med om att det inte är en av de mest prioriterade frågorna just nu, säger Eriksson till SR Östergötland under partikongressen som hålls i Norrköping just nu.

Majoritet vill vara kvar
En undersökning som SR Östergötland gjorde bland miljöpartisterna i länet visade att majoriteten av de tillfrågade vill att Sverige ska vara kvar i EU. Något som inte överraskar Peter Eriksson.

- Jag kan tänka mig att det är lite färre idag än vad det varit tidigare. Men vi hade en kongress för bara två år sedan när vi tog ett nytt partiprogram och då var det en stor majoritet som var för att vi ska ha kvar den här formuleringen, säger Eriksson.


Han menar att frågan dock inte är särskilt viktig att driva för miljöpartiet som läget är idag. Men han är inte beredd att ge upp den.

- Jag tycker fortfarande att vi tog ett riktigt beslut när vi var motståndare till svenskt medlemskap en gång i tiden.

Påverka hellre än gå ur
Men nu tycker han att det är viktigare att försöka förändra EU och om möjligt styra unionen i den riktning som partiet vill.

- Så att vi kan stoppa ytterligare centralisering och en ny konstitution. Och att använda EU-medlemsskapet så gott det går för att begränsa utsläppen av växthusgaser.

Tahir Yousef
tahir.yousef@.sr.se

Läs också: