Facket kräver åtgärder för arbetsmiljön

Facket på Scan ställer sig bakom Arbetsmiljöverkets krav på att styckarnas arbetssituation måste förbättras. Detta trots att företagsledningen hotar med att 500 jobb i Linköping flyttas utomlands om åtgärderna genomförs.

- Vi måste lösa det här lokalt och det måste arbetsgivaren inse, säger Mattias Axelsson som är vice ordförande för livsmedelsarbetarklubben på Scan i Linköping.

Hotar med böter
Det handlar om att styckarna jobbar allt för länge med samma arbetsuppgift som har lett till att många har drabbats av förslitningsskador i armar och axlar.

- Vi tycker att vi ska upprätthålla en bra arbetsmiljö och att man inte ska flytta en dålig arbetsmiljö till något annat land. Den är ju lika dålig där som här, säger Mattias Axelsson.

Arbetsmiljöverket hotar Scan med ett vite på tre miljoner kronor om företaget inte förbättrar förhållandena för dem som jobbar styckningen på företagets slakterier i Linköping före 2008.

Hot om jobbflytt biter inte
Scans informations Hampe Mobärg säger att det skulle tvinga företaget att flytta jobben utomlands för att klara konkurrensen. Men det är inget som biter på facket.

- Vi vill naturligtvis ha kvar jobben i Linköping men arbetsmiljön är jätteviktig och ingen ska behöva må dåligt på jobbet eller utav jobbet. Det är hårda krav som vi ställer, säger Mattias Axelsson.

Facket kommer att fortsätta att kräva att arbetsuppgifterna roterar mellan arbetarna.

- Så får vi se hur arbetaren reagerar på det, säger Axelsson.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Läs också: