Nya kattregler delar Söderköpingsborna

I Söderköping ska det bli ordning och reda på stadens katter. Det hoppas i alla fall kommunen som inför nya riktlinjer för kattägarna.

Bland Söderköpingsborna är reaktionerna blandade.

- Nej jag tycker inte att det behövs, då är det värre med hundarna som går lösa. Katter är ganska harmlösa tycker jag, säger inne-kattägaren Mia Elmén.

Katter behöver också regler
Men nu kan det alltså vara slut med lösdriveri och tillfälliga relationer för Söderköpings katter. I de riktlinjer som bygg- och miljönämnden nu har lagt fram ska alla utekatter som inte används för avel vara kastrerade. Ska katterna vara ute, får de göra sina behov i en kattlåda utomhus. Hårt kan tyckas men nämndens ordförande håller inte med.

- Jag upplever det inte som så. Katter, eller vilka djur som helst, måste ju ha regler för hur man ska sköta dem, säger Ingemar Andersson (m).

Hur lär man katten gå på låda utomhus?
Än så länge har nämnden alltså bara lagt fram riktlinjer och enligt Ingemar Andersson kommer kommunen varken straffa katter eller ägare som inte sköter sig.

- Så här i tätorten kan det vara ganska bra att ha regler för att det är ju så med sandlådor och andras tomter att katterna kan förstöras, säger Helen Henriksson.

Kattägaren Sofie Granqvist tycker även hon att det kan vara okej med hårda regler för katterna men har svårt att se att det går att lära katterna att göra sina behov i låda även utomhus.

- Nej det tror jag absolut inte går.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Läs också: