Norrköping Horse Show avgjort

Malin Baryard-Johnson tog hem det sammanlagda meeting-priset när Norrköping Horse Show avgjordes i Åby i helgen.

Men den tyngsta titeln fick hon inte. Det blev otippade Niklas Jonsson från Örebro som snuvade hela den församlade hoppeliten på grand prix-segern igår.

Malin Baryard-Johnsson fick nöja sig med tredjeplatsen efter ett nedslag i grundomgången.

En hop landslagsryttare kom till lilla Åby. Från Örebro åkte Niklas Jonsson - och snuvade eliten på GP-titeln.

Om inte en knall, så en hygglig överraskning var det allt eftersom Norrköping Horse Show lockade ett riktigt vasst startfält. Hemmahopparen Malin Baryard-Johnsson var förstås där, liksom Peder Fredricson, Peter Eriksson och förbundskaptenen Maria Gretzer.

Baryard hade med sig ”större delen av stallet” i transporten, gjorde mängder av starter och vann också meetingpriset. Men den tyngsta titeln fick hon inte. Med Amorina var Niklas Jonsson felfri i 1,50-hoppningen på söndagseftermiddagen. Baryard-Johnsson fick nöja sig med tredjeplatsen efter ett nedslag i grundomgången.

Jonsson inledde året med att vinna Borås GP, var sedan femma in Helsingborg och kvalade in till Scandinavium i februari. Sedan kom problemen. Hästen Amorina slet sönder munnen, fick en hake i kinden och såret såg riktigt illa ut.
-I sju veckor gick hon mest och lufsade, säger Jonsson.

Själv fick han trappa ned på tävlandet.
-Jag vill vara med och fajtas, men inte med hästar som inte är i form, säger Örebroryttaren som står på gränsen till landslagstruppen.

Förbundskapten Gretzer var imponerad. Av Jonsson, men mest av Amorina.

-Jag vet vad hon har i sig. Så här fint som hon red i dag hade hon klarat ännu större hinder. Gretzer gillade också vad hon såg av Baryard-Johnsson, men tänker inte tjata för att få fixstjärnan att ställa upp i EM i Mannheim i augusti med Butterfly Flip.
-Jag håller med Malin om att hon just nu inte har hästar som är med och konkurrerar.

Du tror inte att det går att övertala henne att rida ett mästerskap till med ”Flippan”?
-Jag tror inte det, men nu tar vi en sak i taget, säger Gretzer som tagit ut ekipaget Baryard-Johnsson/Butterfly Flip till superligan i Rotterdam i midsommarveckan.

Emma Karlsson, 30 - är det nästa stora svenska dressyrstjärna? Stockholmstjejen vann både specialen och küren med stoet Faradera. Hennes femte GP-seger på sju starter - och extra skönt var det förstås att eleven slog läraren (Louise Nathhorst).
-Jag tränar hos henne så mycket ”Lussan” hinner. Det här hade jag inte räknat med, helt otroligt, säger Emma.

Nu hoppas hon på fler internationella starter för att få mer erfarenhet. EM i Italien i år kommer kanske för tidigt men till OS nästa år kan förbundskaptenen Elisabeth Lundholm räkna in en klar landslagskandidat i Emma Karlsson.

Henrik Skiöld/TT