Tillbaka till medeltiden i Söderköping

Idag avtäcktes en installation vid Sankt Laurentii kyrka i Söderköping. Det är en kungatron som byggts på kyrkogården för att påminna om kyrkans medeltida anor.

Det är den medeltida Eriksgatan, en sorts kungarnas pr-turné, som uppmärksammas. Kultursekreterare Barbro Mellquist var med vid avtäckningen.
– Vi har arbetat med temat riket och kronan, eftersom vi har haft ett antal kröningar här i Sankt Laurentii kyrka, berättar hon.
Det är söderköpings anor sen medeltiden som inspirerat konstnären Sonny Löfvall att skapa en tron. I sankt Laurentii kyrka har nämligen flera kungar och drottningar krönts under medeltiden. På installationen finns ett fyrtiotal namn över kungligheter som passerat förbi på sina eriksgator - den färd runt riket som varje ny monark skulle göra för att legitimera sitt ämbete.

Fler utställningar

Under sommaren kommer det också att finnas utställningar och hållas föreläsningar efter Eriksgatan - till exempel i Vadstena, Vreta kloster och Linköping. Själva invigningen inträffar i Söderköping är på lördag.
– Då har vi vår vernissage här, säger kultursekreterare Barbro Mellquist. Det blir en guidad tur med en arkeolog, medeltida musik, och sedan inviger borgmästaren Ingalill Östlund utställningen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se