BAE-rådgivare hörd i mututskott

Hur mycket skulle Hans Michael Malzacher få om Österrike valde stridsflygplanet JAS 39 Gripen? Frågan ställdes på måndagen i ett parlamentsutskott i Wien. Den förblev obesvarad.

Malzacher är en före detta direktör i den österrikiska vapenindustrin och har varit rådgivare åt BAE Systems, det brittiska bolag som är delägare i Saab och ingår i Gripenprojektet, och som i flera länder misstänks för att ha betalat ut mutor i samband med vapenaffärer.

Tillsammans med greve Alfons Mensdorff-Pouilly och Saabs tidigare representant i Österrike Hans Drescher var han kallad till specialutskottet för att frågas ut om hur arbetet med att övertyga regeringen om att köpa Gripen gick till.

Utskottets huvuduppgift är annars att utreda turerna kring den affär som Saab inte fick göra utan som gick till konkurrenten EADS. Bolaget fick ett kontrakt på 18 Eurofighterplan för cirka 20 miljarder kronor. I samband med den affären misstänks stora belopp ha hamnat i fickorna på agenter och konsulter.

Det socialdemokratiska partiet, som sedan i vintras sitter i en regering med konservativa ÖVP, skulle gärna se att den förra regeringens avtal med EADS annulerades och att upphandlingen av nytt stridsflyg görs om.

Men Hans Michael Malzacher ville inte svara på hur hans uppgörelse med BAE Systems såg ut. Han hänvisade enligt nyhetsbyrån APA till sina överenskommelser om förtrolighet och till affärshemligheter. Men han sade att provisioner på fem procent av kontraktssumman är vanliga i branschen.

SVT:s Uppdrag granskning har uppgett att man tagit del av dokument från BAE, som visar att Malzacher skulle fått fem procent av ett kontrakt på drygt nio miljarder kronor om Österrike hade valt Gripen.

Greve Mendsdorff-Pouilly förnekade inför utskottet, liksom tidigare i brev till veckotidningen Profil, att han på något sätt skulle ha varit inblandad i affärer med Gripen eller Eurofighter. Visserligen har han sedan 1992 ett konsultavtal med BAE Systems, som ingår också i EADS, men det avtalet handlar enligt Mendsdorff-Pouilly enbart om allmän rådgivning.

Enligt Uppdrag granskning skulle han ha varit agent åt BAE Systems och fått ett antal miljoner i ersättning när Tjeckien 2004 valde att leasa 14 Gripen.

TT