Snart privatiseras närsjukvården

Beslut om privatisering av närsjukvården i Finspång

uppdaterad version 17.10

Den 1 januari nästa år kommer närsjukvården i Finspång att drivas av ett personalägt bolag.

Idag fattade landstingsstyrelsen beslut i frågan som gör det möjligt för personalen att ta över verksamheten under förutsättning att det nya bolaget får ett vårdavtal med hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Framför allt tror vi att vi har större chans att utveckla vården i en alternativ driftsform, att inte vara en del av den stora landstingsorgansiation, säger Magnus Oveling, idag verksamhetschef för närsjukvården och en av initiativtagarna till privatiseringsplanerna.

Närsjukvården i Finspång består av en stor vårdcentral med bland annat rehabilitering och LAH som tar hand om de flesta av kommunens 21 000 invånare.

Sammanlagt arbetar runt 200 personer i verksamheten.

Landstingets andra delar på lasarettet i Finspång räknas inte till närsjukvården.

Tanken är att initiativtagarna Magnus Oveling och Rolf Hessler ska äga 50,1 procent i bolaget och att fast anställd personal får köpa resten av aktierna i lika stora delar.

Bolaget kommer att hyra lokalerna av landstinget och köpa in utrustning.

Men först ska landstingsstyrelsen säga sitt och därefter ska hälso- och sjukvårdsnämnden skriva ett avtal med bolaget om vad de ska utföra och till vilken kostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".