Klimatpåverkan kräver mer av räddningstjänsten

Det gäller för räddningstjänsten och liknande organisationer att förbereda sig för kommande klimatförändringar.
Det framkom igår vid konferensen Brand 2007 som pågår i Norrköping.

Pär Holmgren metreolog på Sveriges Television vet vilka svårigheter Sverige ställs inför när klimatet förändras.
– Det kommer bli problem och med väldigt stor sannolikhet kommer det att bli 40 grader varmt här i Sverige någon sommar. Det kan ske redan om en månad eller det kanske dröjer 30-40 år och med stor säkerhet blir det större problem med översvämningar berättar Per Holmgren. 

Dyrköpta erfarenheter
Brand 2007 pågår under fyra dagar, och under tiden möts hundratals förträdare för organisationer som arbeter med räddningstjänst.
Men också politiker och företag och bland annat diskuteras hur samarbetet med kommunerna kan bli effektivare.
Budskapet från meteorolog Pär Holmgren till räddningstjänsten var tydligt, förberd er.
– 2003 drabbades sydvästra Europa av värmebölja och över 20 000 människor dog, berättar han. Största anledningen till att de omkom var att man inte var beredda, för man trodde inte att det skulle kunna bli så varmt så länge.
Räddningstjänsten tänker på klimatet
Från räddningstjänstens sida har man fått upp ögonen för klimatproblematiken, det berättar Hans Eriksson som är brandingenjör i Norrköping.
– Vi sysslar med akut ingripande, men också förebyggande, säger han. Och då har ju värme och nederbörd betydelse. Vad ska vi göra i stadsplaneringen så att vi inte bygger hus intill platser där det svämmar över.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".