Universitetet utreder kritiserad utbildning

Efter den hårda kritiken från Högskoleverket stoppar nu Linköpings universitet antagningen till sitt  musikproducentprogram.  

- Vi måste se över hur vi ska hantera den här kritiken, säger Per Larsson, kanslichef på universitetets tekniska fakultet.

Musikproducentprogrammet vid Linköpings universitet är bara en av många högre utbildningar i landet som fått kritik av Högskoleverket för bristande kvalitet.

Enligt verket ska det treåriga programmet ses som en konstnärlig utbildning och de höga krav som ställs på en sådan lever Linköpings universitet inte upp till. Därför hotar Högskoleverket med att helt enkelt dra in examinationsrätten. 

Kritiken obefogad
Universitetet hävdar å sin sida att det inte alls rör sig om en konstnärlig utbildning och att kritiken från Högskoleverket är obefogad.

-  I den utbildningsplan som gäller har vi inte använt ordet konstnärlig någonstans, utan vår uppfattning är att det som studenter som kommer ut från den här utbildningen ska jobba med teknik och ekonomi, säger Per Larsson. 

Han säger också att om universitetet ska leva upp till de krav som ställs på en konstnärlig utbildning innebär det bland annat att man man måste ta in betydligt färre studenter än idag, något som av ekonomiska skäl i princip är omöjligt:  

- Tar vi in färre studenter får vi ännu sämre förutsättningar för att driva utbildningen för då minskar ju också vår ekonomi.

Antagningen stoppad
Nu har höstens antagning till programmet stoppats. Universitetet ska se över hur kritiken från Högskoleverket ska hanteras, säger Per Larsson som i nuläget inte riktigt vill svara på frågan om ifall utbildningen kan komma att läggas ner helt.

-  Det vi har gjort nu är att vi har stoppat intaget som gäller för 2007.

Han medger dock att beslutet gett upphov till en viss oro bland de studenter som idag studerar på programmet, men säger samtidigt att universitetet ska göra sitt bästa för att de inte ska drabbas:

- Det vore konstigt om de inte kände en viss oro, men det vi försökt förmedla är att universitetet tar ett ansvar för att säkerställa deras del i den här utbildningen.

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".