Flyktingbarn - bortprioriterad fråga i Finspång

Trots att behovet är akut är det fortfarande bara två kommuner i länet som erbjudit sig att ta emot ensamma flyktingbarn.

I Finspång las en motion i frågan redan för flera månader sen, men hitills har ingenting hänt.

- Vi ansåg att den skulle snabbehandlas och ännu har vi inte sett någonting och nu har jag svårt att se att den kommer upp före sommaren, säger moderaternas gruppledare Inge Jacobsson.

Utsatt grupp
Tillsammans med sin kollegor i den borgerliga alliansen la han fram motionen redan för två fullmäktigemöten sedan och själv säger han sig ha svårt att förstå varför det tar sån tid:

- Jag förstår inte det överhuvudtaget för de här barnen är ju en väldigt utsatt grupp som vi måste stödja.

Hög arbetsbelastning
I nuläget väntar närmare 300 flyktingbarn på att få ett boende i någon kommun och enligt Migrationsverket är behovet av kommuner som är beredda att ta emot barnen stort. I Finspång konstaterar dock kommunstyrelsens ordförande Stig Andersson (s) att kommunen haft väldigt många andra ärenden på sitt bord:

- Vi har flera stora projekt på gång och arbetsbelastningen har varit hög, men det är klart att det inte bra att det har dröjt, säger Stig Andersson och tillägger att beslut kommer att fattas senast i augusti.

Vad tror du då, kommer Finspång att ta emot några barn?

- Vi har inte diskuterat frågan så jag vill inte gå ut och säga varken ja eller nej, säger Stig Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".